top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος - Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

Παρουσίαση στο 7o Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Έγινε ενημέρωση: 15 Σεπ 2023


Ο ρόλος των θετικών συναισθημάτων σε ψυχοθεραπευτικές ομάδες παρουσίαση της έρευνας μου στο 7o Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.





Οι άνθρωποι μέσα στης ομάδες συνάντησης: «Μπόρεσαν να αναπτύξουν μια νέα εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ανακαλύπτοντας την πηγή αξιών μέσα τους, οδηγούμενοι σε μια επίγνωση ότι η καλή ζωή είναι μέσα τους

και δεν εξαρτάται από εξωτερικές πηγές».


Με έναυσμα τα λόγια του ιδρυτή της προσωποκεντρικής προσέγγισης CarlRogers,σκοπός της έρευνας μου ήταν να μελετήσω το ρόλο των θετικών συναισθημάτων στη δημιουργία θεραπευτικών συνθηκών σε ψυχοθεραπευτικές ομάδες προσωποκεντρικής προσέγγισης.

Το είδος της έρευνας που επιλέχθηκε είναι η ποιοτική και το μεθοδολογικό εργαλείο η ημι-δομημένη συνέντευξη.

Η ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν έγινε στην βάση της θεματικής ανάλυσης .

Η έρευνα ανέδειξε πέντε θεματικές ενότητες οι οποίες είναι:

  1. τα συναισθήματα στην ομαδική ψυχοθεραπεία,

  2. τα θετικά συναισθήματα στην ομαδική ψυχοθεραπεία,

  3. η έκφραση των θετικών συναισθημάτων και η συμβολή τους στη διαμόρφωση θεραπευτικού κλίματος,

  4. ο τρόπος που μπορεί να διασφαλιστεί η μη παρανόηση των θετικών συναισθημάτων κατά την διαδικασία της ομαδικής ψυχοθεραπείας,

  5. τα θετικά συναισθήματα ως δείκτης καλής έκβασης της θεραπευτικής διαδικασίας και ως δείκτης αλλαγής των μελών της ομάδας.

Η έρευνα έδειξε ότι η έκφραση θετικών συναισθημάτων στην θεραπευτική διαδικασία αποτελεί αναμφισβήτητα δείκτη καλής θεραπευτικής έκβασης και ταυτόχρονα δείκτη αλλαγής των μελών της ομάδας.

Τα θετικά συναισθήματα δημιουργούν βαθύτερες σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας και η εμβάθυνση αυτή από μόνη της αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την δημιουργία του κατάλληλου βοηθητικού κλίματος.

Τα αποτελέσματα μπορούν να συμβάλουν στην ανατροπή του στερεότυπου ότι η αποτελεσματική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία περνάει αποκλειστικά μέσα από τα αρνητικά βιώματα και συναισθήματα των θεραπευομένων και παράλληλα να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των Προσωποκεντικών προσεγγίσεων και της Θετικής Ψυχολογίας στην βάση των κοινών αξιών τους.


 


Λέξεις κλειδιά:θετικά συναισθήματα, ψυχοθεραπευτικές ομάδες, προσωποκεντρική προσέγγιση, θετική ψυχολογία


 

bottom of page