top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓεώργιος - Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

Το burn out (εργασιακή εξουθένωση) είναι ασθένεια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Έγινε ενημέρωση: 15 Νοε 2021

Είναι η πρώτη φορά" που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.



Η εργασιακή εξουθένωση ή "burn out" όπως ονομάζεται παγκοσμίως εντάσσεται πλέον στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο και υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη στις 28 Μαΐου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.


"Είναι η πρώτη φορά" που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει "προβλήματα που συνδέονται" με την εργασία ή την ανεργία και φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85.


Περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία:

  1. αίσθημα έλλειψης ενέργειας ή αίσθημα εξάντλησης

  2. αυξημένη ψυχολογική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονταν με τη δουλειά ενός ατόμου και

  3. με τη "μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα".

Το burn out αφορά ειδικά σε φαινόμενα που παρουσιάζονται στο επαγγελματικό πλαίσιο και δεν πρέπει να εφαρμόζεται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής, σύμφωνα με την ταξινόμηση.

Η νέα κατάταξη, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022.


bottom of page